Druhý balík opatrení pre vyšší výber daní bude fungovať od 1. októbra

05.03.2013 Bratislava

Bratislava 5. marca (TASR) - Druhý z troch balíkov opatrení na zvýšenie výberu daní pripravuje vláda Roberta Fica ku začiatku októbra 2013. Ku realizácii tretieho balíka, ktorý je viazaný na informačné technológie by malo dôjsť na budúci rok. "Predovšetkým musíme vytvoriť informačný systém. Systém kontroly, aby nám neutekali peniaze," povedal na dnešnom tlačovom brífingu počas konferencie o daňovom systéme Americkej obchodnej komory (AmCHam) premiér Robert Fico.

Ako ďalej zdôraznil, vláda sa sústredí predovšetkým na prísnejšie kontroly daňových únikov a tvrdšie sankcie pre tých, ktorí porušujú zákon. Posilnilo sa aj postavenie pracovníkov Finančnej správy (FS) SR. Kým doposiaľ mohli kontroly u daňovníkov vykonávať len poverení pracovníci, teraz už môže túto činnosť vykonávať každý zamestnanec FS. "Sprísnili sme sankcie za daňové úniky v trestnom zákone a rovnako sa sústreďujeme aj na daňovníka aby sme zlepšili jeho postavenie," podotkol premiér.

Základňa AmCHam považuje za kľúčové v boji proti daňovým podvodom zvýšenie efektivity výberu daní. "Sme presvedčení, že ak by bol výber daní efektívnejší, nebolo by potrebné sanovať výpadky vo výbere daní celoplošným zvyšovaním daňového zaťaženia," povedala na brífingu predsedníčka daňového výboru pri AmCHam Christiana Serugová. Ako dodala, americkým firmám na Slovensku najviac prekáža nestabilita daňového prostredia a neistota vo výklade daňovej legislatívy.

AmCHam považuje témy ohľadne daňových únikov, zníženie daňových podvodov a zlepšenia efektivity výberu daní v SR za kľúčové pre zachovanie atraktívnosti podnikateľského prostredia na Slovensku ako aj v stredoeurópskom regióne. "Tieto témy sú veľmi podstatné pre podnikateľskú komunitu, pre zahraničných investorov, pre domácich podnikateľov," povedal prezident komory Igor Kottman.
 

Vyberte región